Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Raba Wyżna
(1)
Filia w Skawie
(1)
Filia w Sieniawie
(1)
Autor
Baranowska Joanna (kulinaria)
(1)
Jastrzębska Magdalena (1971- )
(1)
Kowalewska Beata (fotografka)
(1)
Kowalewski Mariusz (fotografik)
(1)
Wierzchowska Weronika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(3)
Ciasta
(1)
Dembowska, Maria (1856-1922)
(1)
Deotyma (1834-1908)
(1)
Elita społeczna
(1)
Gawrońska, Helena (1870-1950)
(1)
Janotha, Natalia (1856-1932)
(1)
Kobieta
(1)
Konopnicka, Maria (1842-1910)
(1)
Kucharstwo
(1)
Matki i córki
(1)
Modrzejewska, Helena (1840-1909)
(1)
Napoje
(1)
Obiad
(1)
Paderewska, Helena (1856-1934)
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Raczyńska, Róża (1849-1937)
(1)
Sieroty
(1)
Witkiewiczowa, Maria (1853-1931)
(1)
Zamoyska, Jadwiga (1831-1923)
(1)
Zamoyska, Maria (1860-1937)
(1)
Temat: czas
1801-1900
(2)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Tatry (góry)
(1)
Zakopane (woj. małopolskie)
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Biografia
(1)
Książka kucharska
(1)
Powieść biograficzna
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Opowieść o Lucynie Ćwierczakiewiczowej - matce, kucharce i pierwszej kulinarnej celebrytce. Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego - upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła. Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół - surowo i bez pobłażania. Jak wyglądało życie zdominowanej przez niezwykłą matkę Tosi Ćwierczakiewiczówny? Jak wyjść z cienia legendy, odnaleźć się i pokochać mężczyznę, którego na męża wybrała surowa matka? Czy Tosia kiedyś zazna prawdziwego, rodzinnego ciepła i dorówna mistrzyni kuchni? Oto historia jej losów, życie mieszczan i wielka Lucyna oglądane oczami skromnej sieroty, która znalazła się na salonach i w najsłynniejszej polskiej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Skawie
Brak informacji o dostępności: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niezwykłe kobiety w Zakopanem / Magdalena Jastrzębska. - Łomianki ; Dziekanów Leśny : LTW, 2022. - 282, [6] stron : faksymile, fotografie, ilustracje, portrety ; 22 cm.
O kim będzie można przeczytać w tej galerii pionierek i nietuzinkowych kobiet, które rozsławiły Zakopane lub po prostu wpisały się w jego historię? O słynnej swego czasu pianistce, która grała przed angielską królową Wiktorią i jako pierwsza Polka zdobyła Gerlach; o hrabinie, która ratując przed gruźlicą swe dzieci, porzuciła warszawskie i krakowskie salony i osiadła w zapomnianej zimą wsi pod Giewontem; o improwizatorce i pisarce, której zamarzyły się "dzikie” Tatry, a także o Pani Generałowej, której syn kupił Zakopane, a ona sama, "kobieta niezłomna”, założyła w Kuźnicach szkołę dla dziewcząt; wreszcie o prawdziwej gwieździe światowych scen, która wybudowała w Zakopanem dom i założyła tu szkołę koronkarską. Będzie także znana warszawska kuchmistrzyni, która gotowała w Zakopanem, chyba jako pierwsza, zupę poziomkową, będą muzy i żony artystów, zaangażowane społeczniczki, twórczynie kolekcji etnograficznych. Jednym słowem kobiety nieprzeciętne, które wywarły ogromny wpływ na kształtowanie się legendy Tatr i Zakopanego. Wśród tego grona wybitnych kobiet, które kiedyś przyjechały do Zakopanego, bo żadna z nich nie urodziła się pod Tatrami, przewijają się też panowie: Tytus Chałubiński, Sabała, Stanisław Witkiewicz, Bronisław Dembowski, Maciej Sieczka… Bez nich opisane przeze mnie historie byłyby niepełne, a niektóre może nigdy by się nie wydarzyły. [okł].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Raba Wyżna
Brak informacji o dostępności: sygn. 929 R (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest przystępnym poradnikiem dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia, a chciałyby prowadzić dom na przyzwoitym poziomie. Z rozległej spuścizny Ćwierczakiewiczowej autorka opracowania Joanna Baranowska wybrała najciekawsze i stosunkowo proste do wykonania w dzisiejszych warunkach zestawy obiadowe, a także dania na szczególne okazje – święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok i Wielkanoc. Kolejne rozdziały książki poświęciła wybranym ciastom, deserom, przetworom i trunkom domowym. Pierwszy rozdział książki wydaje się skierowany do pań, którym brakuje pomysłów na codzienne obiady.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Sieniawie
Brak informacji o dostępności: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej